Demonstrantens problem

Time to read
3 minutes
Read so far

Demonstrantens problem

Fri, 19/07/2013 - 22:26
Posted in:
0 comments

I ettermiddag satt jeg og min sønn og så på nyheter på BBC. Det var et innslag fra Spania og vi fikk se en masse demonstranter som fortsatt – etter flere uker – demonstrerte utenfor hovedkontoret til det regjerende borgerlige partiet i Madrid. De protesterer mot det korrupte regimet. Jeg klarte ikke å dy meg: De gjør en stor feil, sa jeg, den samme feilen som alle demonstranter i verden gjør. Min sønn – som er 10 år – lurte selvsagt på hva som var feil her. Jo, nå skal du høre:

Forestill deg at du og dine venner ønsker å ta en taxi inn til byen. Dere ringer og bestiller taxi. Taxien kommer og dere hiver dere inn og gleder dere til å komme til sentrum. Så oppdager dere at taxisjåføren kjører mot sykehuset (veien ut av byen), og dere protesterer svakt: Du kjører jo feil vei, vil dere si til sjåføren. Vi kommer ikke til sentrum nå! Jo da, svarer sjåføren. Jeg lover dere at vi kommer til sentrum. Bare vent litt, vi er på rett vei, og så fortsetter han å rote i utkanten av byen uten egentlig å komme noen vei. Hva gjør du og dine venner da? Jo, dere protesterer høylydt. Til slutt ber dere han om å stoppe bilen, og så ringer dere til taxiselskapet og ber selskapet kjøre ut en ny bil til dere. Selskapet beklager hva som har skjedd og lover at dette skal ordne seg og at de skal skaffe dere en ny taxi. Dere får nytt håp, og så kommer virkelig en ny taxi. Dere setter dere lykkelig inn og gleder dere til å endelig få komme til sentrum. Men, så skjer det samme igjen. Taxien kjører mot solcellefarmen (som ligger på motsatt side av byen, omtrent hvor turen startet). Dere begynner å protestere svakt straks dere ser at han tar av fra hovedveien som går mot sentrum. Men ingen ting hjelper. Etter nye protester lover også denne sjåføren at det nok skal gå bra, det er bare det at det vil ta litt tid, og så fortsetter han videre bort fra sentrum. Etter en stund vil dere reagere igjen, med høylydte protester, og hva gjør dere da? Stopper bilen og bestiller ny drosje fra samme selskap, for det er jo det dagens demonstranter faktisk gjør? Her stopper jeg min sønn i å svare, og så sier jeg: Nei! Er det ingen som forstår at dette ikke nytter? Når skal folk begynne å forstå at de snart må ta ansvar selv? at dette er det eneste som virkelig kommer til å virke. Vi må slutte å be dem som styrer om å ordne opp, og heller ta saken i egne hender. Hvorfor ikke bare hive sjåføren ut og kjøre til sentrum selv (nå tenkte ikke jeg mye på alderen deres, ei heller at bilen er annen manns eiendom, men jeg regner med at poenget er forstått)? Det hele er unnagjort på 5 minutter.

Dette er i all enkelthet hva alle verdens demonstranter (slavene) sliter med, og hva jeg - med min taxihistorie - forsøkte å forklare min sønn. De lider og lider for til slutt å be om at dem som påfører dem lidelsene må ordne opp, eller fjernes. Så lenge demonstrantene ikke klarer å tenke tanken på at de selv kan ordne opp, blir det til at den som påfører demonstrantene lidelser får et tilstrekkelig pusterom til at de kan få satt inn en ny korrupt ledelse, slik forslagene faktisk går ut på i det spanske kaos, hvor man nå er overbevist om at situasjonen ikke kan repareres og derfor foreslår at en annen fra det samme korrupte partiet bør ta over for Mariano Rajoy (tror dere denne fyren virkelig har intensjoner om å befri spanjolene fra deres slaveri? Tror dere hans forgjenger, sosialisten José Luis Rodríguez Zapatero var bedre ? Også Zapatero's parti var innsyltet i korrupsjon). Dere finner mer om dagens spanske problem her ), og så hangler det og går til lidelsene igjen har nådd et punkt hvor dem som lider tar til gatene og – i realiteten – ber om et nytt korrupt regime. Og slik vil det fortsette helt til en av dem som lider til slutt tenker tanken: Hm, kan vi ikke heller sette en av våre egne bak rattet og bli ferdig med problemet en gang for alle? Jo, det er mulig. Det er bare å sette i gang og tenke utenfor den boksen Jens, Erna og resten av gjengen vil at dere skal tenke i. Tro ikke et øyeblikk at det ene partiet er bedre enn det andre.

Politikk er ikke å dele samfunnets goder, men å villede folket til å tro at det er bedre at godene forvaltes av politikerne. Mer konkret er politikk et middel/en metode som benyttes av Eliten for å holde massene på en god armlengdes avstand både fra godene/ressursene såvel som fra forvaltningen av disse. Om dere velger til høyre eller venstre på den politiske akse, er revnende likegyldig for massenes fremtid under Elitens åk.

 

God Helg!

 

Herman J Berge
I eksil

Nuku'alofa