Arbeiderpartiet - TV2 og Regjeringskartellet

Time to read
4 minutes
Read so far

Arbeiderpartiet - TV2 og Regjeringskartellet

Thu, 14/02/2008 - 15:14
Posted in:
0 comments

I går kunne vi på nært hold oppleve samarbeidet i alliansen: TV2 – Arbeiderpartiet . Scenen var Tabloid, og hovedaktør var programleder Trude Teige. I god driv åpnet hun programmet med å gi seerne det inntrykk at alle nå var – og om ikke, så måtte de i hvert fall bli opptatt av Manuela Ramin-Osmundsens skjebne. Ville hun lide en politisk død, eller ville hun dø bare litt:

Teige: ”Det vi alle er opptatt av nå er; Kva skjer med Manuela Ramin-Osmundsen? I løpet av kvelden vil vi få svaret på det. Det er varsla ein pressekonferanse klokka kvart over sju med statsministeren og statsråden. Vi har akkurat fått beskjed om at den er litt forseinka, men vi kjem tilbake frå regjeringskvartalet så snart vi har nåko derifrå å melde, også i denne Tabloid-sendinga.”

Nær 15 minutter ut i sendingen, mens Carl I Hagen redegjør for konsekvensene av å lyve: Riksrett og fengsel, og at tilliten til statsråden er tynnslitt idet hun har løyet for Lovavdelingen i Justis- og politidepartementet, bryter Trude Teige av for å fortelle at de nå skal over til regjeringskvartellet (kanskje hun virkelig mente kartellet: TV2 - Ap). Avbrytelsen av Hagen ble på en måte rettferdiggjort av at en stor nyhet nå var i ferd med å skulle bli kringkastet direkte fra regjeringskvartalet.

Teige: ”Carl I Hagen! Der må eg faktisk avbryte deg for vi skal til regjeringskvartell… eh kvartalet. Der er vår medarbeidar i politisk avdeling, Geir Solås Moen. Du står å ventar på pressekonferansen som skal komme i gang. Kva skjer?”

Reporter i regjeringskartellet, Geir Solås Moen, kunne med en stadig mer synlig ubekvemhet fortelle at: ”Det siste ryktet nå er at den kan bli littegranne forsinket, så vi får vente litt til før vi får en avklaring på det som eh er Ramin-Osmundsens politiske skjebne videre.”

Det var altså intet nytt å fortelle fra regjeringskartellet.

Hagen ble åpenbart avbrutt av en Ap-regissør som kontinuerlig er på øyra til Teige og styrer hennes handlinger, i dette tilfellet antakeligvis fordi Hagens redegjørelse var så alvorlig og lite heldig for Arbeiderpartiet at han måtte stoppes. Og hva er ikke da bedre enn å bryte ham av med å si at vi skal over til regjeringskartellet – for å få høre at intet har skjedd. Teige hadde jo i begynnelsen av sendingen allerede fortalt seerne at pressekonferansen var annonsert til 1915, og at den til og med var forsinket. 15 minutter etter sendingens start, og etter at Teige har fortalt seerne at pressekonferansen er forsinket, kan Solås Moen fortelle at – nettopp; pressekonferansen er littegranne forsinket.

Teige tar igjen over sendingen: ”Mmm. Det er fint du er med oss Geir Solesmoen. Du kjem sjølsagt tilbake i Tabloid å også i Nyhetskanalen, etterkvart, eh når det skjer ei utvikling, og denne pressekonferansen er i gang.”

Teige fortsetter: ”og Arne Strand, ingen av dei fire politikarane vi hadde her trur at pressekonferansa om nokre få minutt eh vil gi oss svaret at ho går av.”

Strand fikk så vidt trukket pusten. Allerede i hans første setning bryter Teige inn igjen, for nå kommer bomben hun har sittet og verpet på gjennom hele programmet, og som hun (eller TV2-eierne Ap, som hele tiden arbeider for å få nyhetene først ut) ikke lenger klarer å holde på:

Teige: ”Eg skal berre avbryte deg der, eg har fått akkurat ein beskjed på øyret mitt om at eh Manuel Ramin-Osmundsen ikkje går av som statsråd.”

Dette – dere – er oppsiktsvekkende. TV2 arbeider som et pressemedium på lik linje med de andre mediene (avis, tv, radio), trodde dere. Et sted mellom 5 og 10 minutter før pressekonferansen skulle starte forteller hun altså at Ramin-Osmundsen blir sittende. I realiteten holdt derved Arbeiderpartiet pressekonferansen i sin egen TV-kanal, og ikke i regjeringskartellet hvor resten av pressen trippet og vannsmektet.

Omtrent ett minutt senere – og nå av ukjente grunner – setter Teige igjen over til regjeringskartellet og spør stakkars Solås Moen:

”Kva skjer?”

Går det an å bli dummere? Her har Teige nettopp referert den nyheten som resten av Pressenorge sitter i regjeringskartellet og venter på, og så klarer hun det kunststykket å spørre Solåsmoen, som hun av og til kaller ham; Kva skjer? Fikk hun ikke nettopp med seg hva som skjedde i øyret hennes og som senere kom ut av munnen hennes?

Solåsmoen forsøker å gjøre slett mine til slett spill, så lenge han klarer. Det er tydelig at han ikke er helt informert om hva Teige har funnet på i studio:

”Vi venter fortsatt på statsminister Jens Stoltenberg og barne- og likestillingsminister Ramin-Osmundsen. De har ennå ikke kommet. Vi får beskjed om at de er på vei over, men det er fortsatt forsinkelser her, men vi har et håp om å få en avklaring av denne situasjonen i Tabloid nå mens dere er på lufta, Trude.”

Fantastisk.

Teige: ”Har du høyrt dette som vi akkurat fekk beskjed om nå, atte ho ikkje går av som statsråd?”

Solåsmoen svarer med en etter hvert litt skjelven stemme: ”Det har eeeeh sivd ut et lite rykte om at det ikke kommer til å skje noe dramatisk i dag, men som sagt, nå er vi rett før avklaringen så jeg tørr ikke å, å si sannhetsgehalten i det ryktet. Det har vi ikke fått eh bekreftet enda, så mf vi får vente å se.

Teige: ”Vi kjem tilbake til deg så snart du har nåke meir nytt å eh melde.”

Ja, akkurat, ja. Et stort eeeeh. For hva mer nytt er det å melde fra regjeringskartellet? Hun har jo allerede et kvarter før pressekonferansen meldt hele nyheten. Samtidig – og her kommer problemet – har hun bekreftet mistanken om alliansen mellom TV2 og Arbeiderpartiet, hvor Ap forer sin egen propagandakanal med nyheter og på en slik måte at TV2 hele tiden kan få være først ute med nyheten.

For øvrig er det jo fantasisk at ikke de pressefolkene/-organene som var tilstede under pressekonferansen – og som må ha fått særdeles kaldt vann i blodet da de fikk nyheten fra sine sjefer som hadde fått den fra TV2 10-15 minutter før en tydelig plaget Jens Stoltenberg endelig fikk sluppet seg ned i stolen for å fortelle hva hele Norge hadde visst i omtrent ett kvarter – ikke har reagert på at de ble lurt trill rundt i går kveld av Ap og TV2.

Teige avslutter Tabloid med følgende melding: ”Vi får akkurat beskjed no om at Jens Stoltenberg er på vei inn på eh pressekonferansen for å opplyse om det som vi allereie veit, at han har tillit til Ramin-Osmundsen og at ho blir sitjande som statsråd …men nyheiten er:

Ho blir sitjande. Tabloid er slutt. Takk for i kveld.”

Teige har tydeligvis – til tross for at pressekonferansen fremdeles ikke var åpnet, til tross for at statsministeren ikke hadde sagt ett ord om saken og til tross for at hennes egen reporter på stedet ikke turte å spekulere i ryktene – så gode kilder at hun med et smil kan slå fast at nyheten er at: Ho blir sitjande.

Med dette har TV2 bekreftet sitt intime forhold til Arbeiderpartiet, og at de vet minst like mye om administrasjonen av Norge som det statsministeren kanskje er kjent med.

Spørsmålet er vel nå hvor lang tid det vil ta før seerne innser hvor verdiløst det er å få nyheter som ikke er referert av en uavhengig TV-kanal, men som derimot er produsert av regjeringspartiet og deretter regissert og kringkastet av det samme organets propagandakanal.

For tidtrøytens skyld er det sikkert hyggelig å gjøre seg vant med å benke seg foran TV-skjermen ved nyhetstider og få tutet ørene fulle av – hva man tror er nyheter. Men særlig sunt for åndsevnen og en positiv samfunnsutvikling er det ikke.

 

Herman J Berge

Luxembourg